Yalova kolejinde her öğrenci özeldir. “ Hayırlı nesiller için” diyerek çıktığımız yolda rehberlik ve psikolojik danışmanlık etkinlikleri gizlilik, güven ve kişilik haklarına saygı gösterilerek, istedikleri her konuda; yargılamadan, koşulsuz kabul ilkesiyle gerçekleşmektedir. Öğrencilere açık ve dürüst davranılarak çeşitli konularda sağlıklı karar verebilmelerine yardımcı olunur.
Oryantasyon çalışmaları; okula uyum ve adaptasyon sürecinde problem yaşayan öğrenciler ile bireysel çalışmalar yapılarak, öğrencilerimize destek verilir. İlgili dönemlerde aileler de bu sürece dahil edilerek bilinçlenmeleri sağlanır.
Koçluk/danışmanlık sistemi; Okulumuzda her sınıfın şube rehber öğretmeni bulunduğu gibikız ve erkek öğrencilerimizle özel olarak ilgilenen, akademik ve sosyal gelişim takibini yapan koç/danışman öğretmenleri bulunmaktadır. Bu sayede öğrenci merkezli eğitimin gereği olan tam öğrenme gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Her öğrencimiz koçu/danışmanı ile haftalık görüşmelerini yapar. Koç/danışman öğretmenler her hafta velileri arayarak öğrencilerle ilgili bilgilendirme yapar. Koç/danışman öğretmenlerin yaptığı görüşmeler rehberlik-veli-öğretmen işbirliğini arttırarak sıkı öğrenci takibi sağlar.
Bireysel görüşmeler; Öğrencilerimizin istekleri doğrultusunda rehberlik servisine başvurmalarıyla, velilerin ve öğretmenlerin ilettiği geri bildirimlerin değerlendirilmesi yoluyla gerçekleştirilir.
Veli görüşmeleri; Rehberlik çalışmalarının vazgeçilmez öğesi olan veli görüşmeleri her ay düzenli veli toplantıları şeklinde yapılmaktadır.
Her yıl okulumuzda velilerimize yönelik olarak;
Aile içi iletişim
Ergenlikte yaşanan sorunlar
Anne – baba modelleri
YGS ve LYS ye hazırlanırken izlenecek yollar
TEOG a hazırlanırken izlenecek yollar, adlı seminer çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucu velilerimizden olumlu dönütler alınmıştır.
Veli görüşmelerimiz sadece toplantılarda değil, koç/danışman öğretmenlerimizin belirlediği “ veli görüşme günleri” nde koç/danışman öğretmen-rehber öğretmen-veli eşliğinde yapılmaktadır. Bunun yanında koç/danışman öğretmenlerimiz düzenli olarak ev ziyaretleri yaparak öğrencilerimizi ev ortamında da tanımaya çalışmaktadır.
Test ve envanter uygulamaları; Öğrenci tanıma çalışmaları kapsamında ;
Öğrenci tanıma formu
Problem tarama envanteri
Sınav kaygısı ölçeği
Başarısızlık nedenleri anketi
Dikkat testi
Umutsuzluk testi
Kopya çekme nedenleri
Okula geç gelme/gelmeme nedenleri vb çalışmalar uygulanmaktadır.
Öğrencilere yönelik yapılan seminer çalışmaları;öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve sorun yaşadıkları konuya yönelik, öğrencilere destek vermek amacıyla yapılır. Şu ana kadar yapılan seminerler;
TEOG ile ilgili bilgilendirme semineri
YGS ve LYS ile ilgili bilgilendirme semineri
Test çözme teknikleri semineri
Verimli ders çalışma teknikleri semineri
Gençlerin sorunları ve sorunlarla başa çıkabilme yöntemleri semineri
Meslek tanıtım seminerleri
Ergenlik ve ergenlikte yaşanan sorunlar semineri
Sınav kaygısıyla başa çıkabilme semineri
Öfke ile baş etme becerileri semineri
Mezun söyleşileri
Rehberlik Servisi